Voćarstvo za početnike

HomeRezidba višanja
U periodu roda višnju treba redovno rezati.
Višnja ima tri vrste rodnih grančica, duge jednostruke ili razgranatemješavine, kratke mješovite grančice i majske kitice.
Jednostruke duge rodne grančice (30 do 50 cm) imaju cvjetne i vegetativne pupove. Na vrhu i pri osnovi su vegetativnih ovisi o duljini, na dubljim dobro razvijenim odnos je 50:50, a na kraćim mnogo više je cvjetnih.
Vrlo tanke grančice imaju sve cvjetne pupove samo je vegetativni na vrhu.


stablo visnje

Majske kitice su kratke jednogodišnje grančice duge samo 1 do 3cm. One imaju nekoliko cvjetnih pupova i vegetativni samo na vrhu.
Razvijaju se na nerodnim ljetorastima i mješovitim rodnim grančicama. U zoni rodnih pupova ne onavlja se prirast, jer se nove mladice razvijaju samo iz vegetativnih pupova. ako su mješovite rodne grančice slabije razvijene, u sljedećoj vegetaciji mladice se razvijaju na vrhu, a mješovite grančice ogolijevaju, izduljuju se, ostaju tanke i iscrpljuju se. Ovakve grančice treba ostranjivati rezidbom.

Za vrijeme izvođenja rezidbe treba razlikovati sorte koje imaju otvorenu krošnju (skeletne grane s većim kutovima) od sorti sa zatvorenom krošnjom (uspravnim skeletnim granama).
Sorte sa otvorenom krošnom pretežno imaju duge mješovite jednogodišnje rodne grane. Te grane se prorjeđuju (režu se na 1 do 2 pupa pri osnovi) i obnavljaju se svake godine - slično kao rezidba breskve. Majske kitice se režu u manjem broju. One su dopunske rodne grančice majske kitice.

Prilikom rezidbe treba ostaviti veći broj ljetorasta (nerodnih mladica) na kojima će se razviti majske kitice za narednu godinu. Ako je prethodne godine vegetativna aktivnost bila slabija, treba, treba rezidbom osigurati razvoj većeg broja jačih mladica(odstranjivanje jačih grana, djelomično prikraćivanje dvogodišnjih grana i odstranjivane rodnih grančica).
Kod višnje se razvija više izboja na vrhovima skeletnih grana. Sve izboje treba odstraniti osim produljnice. Kod otvorenih krošanja produljnice se svode na uspravnije izboje, a kod otvorenih krošanja produljnice se svode ma uspravnije izboje, a kod zatvorenijih krošanja produljnice se svode na grane nižeg reda.