Voćarstvo za svakoga

HomeSorte trešanja
Kod izbora sorti trešanja najvažija je namjena voćnjaka, da li je proizvodnja trešanja namjenjena za kućnu potrošnju, za prodaju u svježem stanju na tržištu ili za preradu.

U preporučenom sortnom sastavu sadržane su do sada kod nas ispitane najbolje sorte u svakoj grupui sazrijevanja. Sortiment trešanja je mnogo širi, ali radi praktićnosti izbora preporučuje se manji broj sorti koje imaju biološko- ekonomsku prednost. Važno je napomenuti da među sortama trešanja ima i takvih za koje je neophodno prisustvo drugih sorti oprašivača. Prema tome u nasadima trešnja moraju biti zastupljene sorte međusobno podudarne i u vremenu cvjetanja i u oplođivanju.


Lionska rana


Sazrijeva oko 25 svibnja. Zreli plodovi mogu se držati na grani do 10 dana i to izražena osobina ove sorte. Plod je krupan, okrugasto-srcastog oblika, tamnocrvene boje i za oko vrlo privlačan. U kišnim godinama puca pokožica. Meso je tamno crveno, čvrsto, sočno slatko-nakiselog okusa i prijatne arome. Sok je obojen. Stablo je srednje bujno do bujno. Rano rodi i obilno rađa. Preporučuje se za sve krajeve naše zamlje, izuzev onih u kojima je svibanj jako kišan (zbog pucanja pokožice ploda).

Van


Sazrjeva oko polovice lipnja.
Plod je krupan do vrlo krupan, okrugasto srcastog oblika, rubin do tamnocrvene boje. Meso je svjetlo crveno, čvrsto hrskavičavo, sočno i fino, slatko-nakiselog okusa i izvrsne arome.
Stablo je srednje bujno s krošnjom velike nosivosti, rano rodi i rađa obilno svake godine.
Preporučuje se kao sorta za potrošnju u svježem stanju i za preradu.


Alica


Sazrjeva u petom trešnjinom tjednu.
To je autohotna sorta koje se gaji u okolici Mostara.
Plod je srednje krupan do krupan, malo izdužen, lijepe otvorenocrvene boje. Meso je dosta meko, sočno, slatko i bjelkastožuto.
Mesnatost ploda, tanka kožica i visok sadržaj šećera čine je jednom od vrlo interesantnih treešanja u ovom dijelu Hercegovine.
Stablo je bujno. Rodi obilno.


Bing


Sazrijeva oko 20 lipnja(u petom trešnjinom tjednu).
Plod je krupan do vrlo krupan, kupasto-srcastog oblika, tamno crvene boje. Meso je tamno crveno, čvrsto, hrskavičavo, sočno, slatko-nakiselog okusa i prijatne arome.
Stablo je srednje bujno do bujno, rađa obilno.
Preporučuje se za svježu potrošnju i preradu.


Hedelfingerska


Sazrijeva oko 25.lipnja(u petom tjednu trešnje), među posljednim sortama trešnje.
Plod je krupan do vrlo krupan, izduljeno-srcastog oblika, tamno crvene boje,vrlo lijepog izgleda. Meso je tamno crveno, čvrsto, hrskavičavo, vrlo fino i izvrsne arome. Daje dosta soka tamno crvene boje.
Stablo je bujno i vrlo rodno.
Ovo je opće poznata sorta svjetskog glasa, zastupljena i kod nas kao naj kvalitetnija sorta. Preporučuje se za upotrebu u svježem stanju i za preradu u sokove.


Lambert


Sazrijeva među posljednim sortama trešanja 5 do 6 dana iza Hedelfingerske.
Plod je krupan lijepog srcastog oblika i privlačne tamno crvene boje. Meso je tamno crveno, čvrsto, hrskavičavo, sočno i vrlo fino, slatko-nakiselog okusa i prijatne arome. Sok je obojen.
Stablo je sradnje bujno do bujno. Rađa obilno i redovno.
Ova sorta je sada naj bolja od svih trešanja, pa se kao takva preporučuje za potrošnju u svježem stanju i za preradu. Podnosi jako dobro transport, pa se može uzgajati i na većoj udaljenosti od tržišta.